Безплодие и депресия: Симптоми и справяне

Безплодие и депресия: Симптоми и справяне

Безплодие могат да причинят дистрес, а много хора изпитват пристъпи на стрес, тъга или чувства на безнадеждност. Понякога безплодието може да доведе до депресия.

Изследванията от 2015 г. установяват голямо разпространение на голямо депресивно разстройство при хора, получаващи лечение на безплодие. Проучванията предполагат, че хората с проблеми с плодовитостта са изправени пред по -високи нива на стрес от тези без, а тези с депресия може да са по -малко вероятно да потърсят помощ за безплодие.

В тази статия научете повече за безплодието и депресията, както и за Симптомите и възможностите за лечение.

Как се свързва безплодието с депресия?

Докато лекарите отдавна са разбрали, че безплодието е медицински проблем, много хора с безплодие все още изпитват срам и секретност. Това може да затрудни търсенето на помощ от приятели и семейство.

Не забременяването след опит за продължителен период може да бъде дълбоко разочароващо и разочароващо, особено без подкрепа от близки.

Изследванията сочат, че хората с депресия може да са по -малко вероятно да търсят лечение за безплодие.

Много хора с проблеми с плодовитостта могат да имат дете след лечение, като in vitro оплождане (IVF). Въпреки това, много от тях изпитват безпокойство дали лечението ще работи, което също може да подкопае психичното им здраве.

Някои от причините хората с безплодие опит депресия включват:

 • Стресът. Безплодието може да бъде стресиращо преживяване. Някои изследвания показват, че стресът може да повлияе на вероятността от зачеване, въпреки че няма достатъчно доказателства, които да потвърдят причинителната връзка.
 • Медицински състояния. Някои медицински проблеми, засягащи плодовитостта, като синдром на поликистозни яйчници (PCOS), също могат да увеличат риска от депресия. Изследванията показват, че депресията и тревожността могат да бъдат три пъти по -високи при хора с PCOS, отколкото тези без.
 • Емоционалните и физическите предизвикателства на лечението. Малко изпитване за 2014 г. за жени, които търсят лечение на безплодие или услуги за запазване на плодовитостта, установи, че тревожността и депресията им се влошават с напредването на лечението.
 • Странични ефекти на лечението. Според изследвания, някои лечения за плодовитост съдържат хормони, които могат да повлияят на настроението на човек, увеличавайки риска от депресия.

Всеки може да изпита депресия поради безплодие.

Научете повече за лекарствата за плодовитост за жените тук.

Симптоми

Не е необичайно да се чувствате тъжни или дори депресирани от време на време. Въпреки това, когато тези чувства продължават с течение на времето и засягат качеството на живот на човек, може да изпитва депресия.

човек може да получи диагноза депресия, ако изпитва някои от следните симптоми всеки ден в продължение на 2 седмици или по -дълго:

 • Тъга, празнота, безнадеждност
 • Тревожност, раздразнителност, възбуда или неудовлетвореност
 • Чувства за безполезност, вина или срам
 • Загуба на интерес към повечето дейности, дори и тези, на които обикновено се радват
 • ниски енергийни нива или умора
 • Чувствате се безполезни, виновни или засрамени
 • необясними промени в апетита или теглото
 • Спя повече или по -малко от обикновено
 • Проблемът е ясно или се концентрира
 • Необявени болки, болки и други физически симптоми
 • Мисли за смърт или самоубийство

Лекар може да препоръча консултации, когато човек може да проучи причините за депресията и начините за справяне с нея. Ако лицето има притеснения относно плодовитостта, специализиран съветник по плодородие може да помогне.

Научете повече за общите признаци на депресия тук.

Превенция на самоубийствата

Ако познавате някой на непосредствен риск от самонараняване, самоубийство или нараняване на друг човек:

 • Задайте трудния въпрос: „Обмисляте ли самоубийство?“
 • Слушайте слушайте на лицето без преценка.
 • Обадете се на 911 или местния номер за спешни случаи или текстът разговаряйте с 741741, за да общувате с обучен съветник по криза.
 • Останете с човека, докато не пристигне професионална помощ.
 • Опитайте се да премахнете оръжия, лекарства или други потенциално вредни предмети.

Ако вие или някой, когото познавате, имате мисли за самоубийство, горещата линия за превенция може да помогне. Националната спасителна линия за предотвратяване на самоубийства е на разположение 24 часа на ден в 988. По време на криза хората, които са затруднени, могат да използват предпочитаната от тях релейна услуга или наберете 711, след това 988.

Щракнете тук за повече връзки и местни местни ресурси.

Кога да видите лекар

Хората с безплодие, които изпитват депресия, трябва да търсят лечение и за двете състояния. Въпреки че безплодието може да причини депресия, може да има други фактори. Ако човек има основен проблем с психичното здраве, това също ще се нуждае от лечение.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хората не могат да забременеят, след като се опитват в продължение на 12 месеца или повече трябва да помислите за разговор с лекар за безплодие.

Въпреки това, тези на възраст над 35 години трябва да видят лекар, ако не са успели да забременеят след 6 месеца опит. Двойки с анамнеза за безплодие, жени с нередовни периоди и хора с хронични медицински проблеми, като диабет, трябва да видят лекар, преди да започнат да се опитват да забременеят.

Семеен лекар може да насочи мъжете към a уролог и жени на гинеколог. Понякога лекар ще насочи някого към репродуктивен ендокринолог или друг специалист по безплодие.

Ако депресията затруднява функционирането на човек в ежедневието или затруднява търсенето на лечение на безплодие, те биха се възползвали от търсенето на търсене Медицинска помощ.

Безнадеждността на депресията може да накара хората да мислят, че лечението няма да работи. Това обаче може да бъде и симптом на депресия. Лечението може и често може да облекчи симптомите на депресия и да подобри качеството на живот на човек.

Научете как депресията влияе върху тялото тук.

лечение

Има много Налични лекарства, които могат да лекуват депресия, включително антидепресанти. Типове антидепресанти включват:

 • Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRIS)
 • Трициклични антидепресанти
 • серотонин модулатори ; Да бъдеш честен с лекар за всякакви странични ефекти е от съществено значение, тъй като лекарят може да бъде в състояние да промени дозата или вида на лекарствата.

  Терапията за говорене също може да помогне за лечение на депресия. Той може да осигури пространство за обсъждане на чувствата относно безплодието, поставяне на цели и, ако е необходимо, да идентифицира стратегии за подобряване на отношенията с партньорите. Някои двойки установяват, че безплодието влияе върху връзката им, така че посещаването на консултации заедно също може да помогне.

  Комбинация от лекарства и консултации може да предложи най -добрите резултати от лечението. Яденето на питателна диета и получаването на редовни упражнения също са важни.

  Когато се занимавате с проблеми с плодовитостта, е разбираемо защо някои хора се фокусират единствено върху забременяването. Този фокус обаче може да доведе до пренебрегване на други аспекти на връзката. Някои двойки откриват, че ново хоби или споделена дейност може да помогне.

  Научете повече за лечението и лечението на депресия тук.

  Поддръжка

  Въпреки че безплодието е широко разпространено, то това може да се чувства изолиращо. Според CDC до 26% от жените на възраст 15–44 години изпитват затруднения при замислянето или носенето на ревита натуралис измама бременност до пълен срок. С лечението обаче много хора продължават да имат успешна бременност и доставки.

  Намирането на подкрепа от други хора с подобен опит може да помогне. Те могат да предложат ресурси за управление на стреса, поддържане на добре функциониращи отношенията и успокояващи хората, че не са сами.

  Решението на Националната асоциация за безплодие

 • Бременност/акушерство

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпят само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Tags: No tags

Comments are closed.